کد رهگیری مالیاتی + مراحل کامل
در سالهای گذشته، دریافت ابزارهای پذیرندهٔ فیزیکی یا دیجیتال (مانند دستگاه پوز یا درگاه پرداخت اینترنتی) صرفاً با مراجعهٔ مستقیم به بانکها رقم میخورد اما در اصلاحیههای جدیدی که بر قوانین این عرصه اعمال شده است، فرایند ثبتنام در سازمان امور مالیاتی کشور و دریافت کد رهگیری مالیاتی نیز الزامی است. در این مقاله، قصد داریم ابتدا دربارهٔ این کد صحبت کنیم و پس از آن، روش دریافت کد رهگیری مالیاتی را به شکلی گامبهگام و کاربردی به شما آموزش دهیم.
بلاگر

مهمترین دلیل برای دریافت کد رهگیری مالیاتی، ثبت بانک در بانکهای پشتیبان خدمات دیجیتال و بهرهبردن از ابزارهایی مانند درگاه پرداخت اینترنتی و دستگاههای کارتخوان است؛ این کد در حکم یک تأییدیه عمل میکند. به بیان دیگر، زمانی که شما قصد داشته باشید از یک بانک، یک دستگاه کارتخوان تحویل بگیرید، با ارائهٔ این کد، بانک پذیرنده مطلع خواهد شد که شما در سامانهٔ نظام مالیاتی کشور ثبتنام کردهاید.
کد رهگیری مالیاتی چیست؟
“کد رهگیری مالیاتی” یک عبارت عددی است که مطابق با آخرین اصلاحاتی که از طرف وزارت اقتصاد و دارایی انجام شده، یکی از بایستههای فرایندهای تأسیس فروشگاههای دیجیتال یا فیزیکی محسوب میشود. این کد پس از ثبتنام در سامانهای با عنوان “سامانهٔ نظام مالیاتی کشور” به کاربران اختصاص داده میشود و همانطور که گفتیم، یکی از الزامات نوین محسوب میشود. برای دریافت کد رهگیری مالیاتی، ابتدا باید در سامانهٔ نظام مالیاتی کشور ثبتنام کنید تا پس از انجام مراحل گوناگون، به بخش دریافت کد رهگیری مالیاتی برسید؛ این کد به جهات متعددی حائز اهمیت است و دریافت آن، برای گروههای گوناگونی الزامی میباشد.
چرا دریافت کد رهگیری مالیاتی الزامی است؟

ثبتنام در نظام مالیاتی کشور از جهات متعددی حائز اهمیت است و مسئلهٔ دریافت کارتخوان، فقط یکی از دلایل انجام این ثبتنام محسوب میشود. صاحبان فروشگاهها و کسبوکارهای دیجیتال یا فیزیکی با ثبتنام در این سامانه، تجارت خود را به شکلی صددرصد قانونی درمیآورند؛ در دنبالهٔ این اقدام، وزارت اقتصاد و دارایی و ابزارهای امنیت سایبری این بانک، قادر خواهند بود ریز معاملات انجام شده از طریق ابزارهای پذیرنده را بررسی کنند و از خطرهای احتمالی مانند پنهانسازی سرمایه یا پولشویی دیجیتال جلوگیری نمایند.
آموزش گامبهگام ثبتنام در سامانه نظام مالیاتی کشور و دریافت کد رهگیری مالیاتی
اکنونکه دلایل الزام دریافت کد رهگیری مالیاتی را از نظر گذراندیم، وقت آن رسیده است تا مراحل دریافت این کد را به شکلی قدمبهقدم به شما آموزش دهیم. لازم به ذکر است که فقط یک راه برای دریافت کد رهگیری مالیاتی وجود دارد و آن راه، مراجعه به وبسایت سازمان امور مالیاتی کشور و ثبتنام در سامانه دریافت کد رهگیری است.
باتوجه به این مسئله، وبسایتهای دیگر که مدعی واگذاری کد رهگیری هستند، فاقد اعتبار میباشند و حضور فیزیکی نیز به ادارههای مربوط به امور مالیاتی، منجر به دریافت این کد نخواهد شد.
با کلیک کردن بر روی لینک زیر، به سامانه دریافت کد رهگیری منتقل میشوید: https://tax.gov.ir/Action/do/RegistrationSelector پس از آنکه به لینک بالا مراجعه کردید، بر اساس آموزش زیر، مراحل را پشت سر بگذارید:
قدم اول:
ورود به سامانه پس از ضربهزدن بر روی لینک بالا، به سامانهٔ دریافت کد رهگیری مالیاتی منتقل میشوید. در مرحلهٔ اول باید اطلاعاتی مانند کد ملی و نوع مودی را مشخص کنید و پس از آن، اطلاعات کد امنیتی را وارد نمایید تا به مرحلهٔ بعد منتقل شوید.
اگر شخصی که قصد دارد کد رهگیری مالیاتی را دریافت کند، در جایگاه یک شرکت یا کسبوکار مشارکتی قرار دارد، باید گزینهٔ مودی حقوقی را انتخاب کند و اگر در جایگاه یک شخص واحد است که برای کسبوکار فروشگاهی خود قصد دریافت کد را دارد، باید با عنوان مودی حقیقی وارد سامانه شود.
همچنین در نظر داشته باشید که اتباع کشورهای دیگر که در ایران کسبوکاری دارند یا مایلاند تا از درگاههای الکترونیک بانکهای ایرانی برای تجارت خود استفاده نمایند، باید با عنوان مودی تبعه خارجی وارد سیستم شوند.
قدم دوم:
پیش ثبتنام پس از آنکه مرحلهٔ اول را پشت سر گذاشتید، صفحهای به شما نمایش داده میشود که آیکونهایی با عنوان پیش ثبتنام جدید، حذف ثبتنام اشتباه و بازگشت، در آن قرار دارد. اگر در مراجعههای قبلی به این سامانه، ثبت نامی را انجام داده باشید، در این بخش، آن ثبتنام به شما نمایش داده خواهد شد؛ همچنین در نظر داشته باشید که با کلیک کردن بر روی حذف ثبتنام اشتباه، قادر خواهید بود ثبتنام قبلی را پاک کنید.
اگر برای دفعهٔ اول است که وارد این سامانه میشوید و قبلاً نیز هیچ ثبت نامی انجام ندادهاید، عبارت زیر را مشاهده خواهید کرد: شما هیچ ثبت نامی با شماره یا شناسه ملی خود نداشته و همچنین در شرکای مودیان دیگر نیز حضور ندارید. جهت ثبتنام جدید روی کلید زیر کلیک نمایید. در این صورت، بر روی گزینهٔ پیش ثبتنام جدید کلیک کنید.
نکته: ممکن است دفعات قبلی نیز به این سامانه مراجعه کرده باشید و ثبتنامهایی نیز برای کسبوکارهای دیگر انجام داده باشید؛ در این صورت، بازهم بر روی پیش ثبتنام جدید کلیک کنید.
قدم سوم:
پیش ثبتنام جدید زمانی که بر روی این آیکون کلیک میکنید، به بخشی وارد میشوید که فیلدهای گوناگونی برای دریافت اطلاعات شخصی شما دارد؛ در قدم اول، باید نوع تجارت خود را (انفرادی یا مشارکتی) مشخص کنید و پس از آن، کد پستی محل اقامت قانونی و شمارهتلفنتان را وارد کنید. پس از پرکردن این بخشها، اطلاعات دیگری نیز را باید در سیستم وارد کنید و در نهایت، بر روی عبارت “تأیید نهایی” کلیک کنید.
توجه داشته باشید که اگر تا هفت روز، اطلاعات وارد شده را تأیید نکنید، سامانه مالیاتی بهصورت خودکار این اطلاعات را حذف خواهد کرد و شما ملزم هستید که مراحل را از ابتدا مجدداً انجام دهید.
قدم چهارم:
صحت سنجی دادهها پس از آنکه اطلاعات خود را در قالب یک پیش ثبتنام وارد سامانه نظام مالیاتی کردید، این سامانه با استفاده از منابع گوناگونی اطلاعات را ارزیابی خواهد کرد؛ درصورتیکه این اطلاعات صحیح و بدون اشکال باشند، مرحلهٔ صحتسنجی نیز انجام خواهد شد، اما اگر مغایرتی در اطلاعات فروشگاهی یا اطلاعات شخصی وجود داشته باشد، سامانه از طریق پیامک به ثبتنامکننده وجود چنین مغایرتی را اطلاع خواهد داد.
اگر اشتباهی در فرایند پیش ثبتنام اتفاق بیفتد و پیامک وجود مغایرت برایتان ارسال شود، باید مراحل را از ابتدا آغاز کنید.
نکته: برای اینکه هیچ مشکلی در هنگام انجام پیش ثبتنام اتفاق نیفتد، پیشنهاد میکنیم که همهٔ دادهها را ازروی مدارک هویتی و ملکی فروشگاه یا کسبوکارتان در سامانه وارد کنید.
قدم پنجم:
تولید و ارسال اطلاعات حساب کاربری پس از آنکه چهار مرحلهٔ قبلی را بهدرستی پشت سر گذاشتید، سامانه اطلاعات شما را تأیید خواهد کرد و اطلاعات را به بخش تولید حساب کاربری ارجاع خواهد داد.
در این بخش، یک حساب کاربری برای ثبتنامکننده ساخته میشود و جزئیات آن که شامل نام کاربری و کلمهٔ عبور است، از طریق پیامک برای او ارسال میشود. در نظر داشته باشید که وظیفهٔ حفاظت از این اطلاعات به عهدهٔ شخص شماست، چراکه این اطلاعات از طرف سازمان مالیاتی کشور بهصورت محرمانه، فقط برای شخص ثبتنامکننده ارسال میشود.
قدم ششم:
انجام ثبتنام اصلی با واردکردن نام کاربری و کلمه عبور، وارد سامانهٔ ثبتنام شوید و آخرین مرحلهٔ ثبتنام را نیز پشت سر بگذارید. در این مرحله، باید اطلاعات فروشگاهی خود را تکمیل کنید؛ همچنین لازم است که اطلاعات مربوط به شرکا یا اعضای دیگر شرکت را بهصورت کامل در سامانه درج کنید و در نهایت، بر روی عبارت “تأیید نهایی” ضربه بزنید. در این مرحله، امکان ویرایش اطلاعات قبلی نیز فراهم شده است؛ اگر تصور میکنید که قسمتی از اطلاعات قبلی باید تغییر کنند، از این امکان استفاده کنید.

نکتههای مهم در فرایند ثبتنام و دریافت کد مالیاتی
پیش از آنکه به سراغ مراحل ثبتنام و دریافت کد مالیاتی بروید، باید دربارهٔ مسائل حاشیهای مربوط به این ثبتنام، بهصورت کامل کسب اطلاع کنید؛ اطلاعاتی مانند این مسئله که انجام این ثبتنام، کاملاً رایگان بوده و مودی لازم نیست که هیچ اعتباری برای انجام این مراحل پرداخت کند.
نکتههای دیگری نیز در ثبتنام در سامانهٔ مالیاتی کشور و دریافت کد رهگیری وجود دارد؛ این نکتهها، به شرح زیر هستند:
نکتهٔ اول:
همهٔ اشخاص حقیقی و مالکان مشاغل موضوع قانونهای مربوط به مالیتهای مستقیم (و همهٔ اصلاحیههای پس از آن) موظف هستند که کد رهگیری مالیاتی را دراسرعوقت دریافت کنند. البته در نظر داشته باشید که صاحبان مشاغل مربوط به خودرو لازم نیست که این ثبتنامها را انجام دهند.
نکتهٔ دوم:
اگر شخصی دو یا چند واحد صنفی یا فروشگاه دارد، باید برای هر واحد بهصورت جداگانه یک ثبتنام مجزا انجام دهد؛ به بیان دیگر، هر ثبتنام در سامانه نظام مالیاتی، صرفاً برای دریافت خدمات برای یک فروشگاه یا واحد صنفی است. البته این مسئله را هم در نظر داشته باشید که اگر مودی مجوزی از طرف مراجع مربوطه دارد که بهموجب این مجوز، مالک یک واحد صنفی با چندین شعبهٔ متعدد است، لازم است که فقط یکبار در سامانه ثبتنام کند. چنین اشخاصی، باید یکی از واحدها را بهعنوان شعبهٔ مرکزی و سایر واحدها را با عنوان شعبههای غیرمرکزی معرفی کنند. توجه داشته باشید که اگر چنین تفکیکی انجام نشود، سازمان مالیاتی کشور این تفکیک و انتخاب شعبهٔ اصلی را انجام خواهد داد.
نکتهٔ سوم:
اگر چندین تجارت در یک محل واحد انجام میشود، لازم است که فقط یک ثبتنام از طرف یکی از آن کسبوکارها انجام شود و انجام ثبتنامهای متعدد لازم نیست.
نکتهٔ چهارم:
اگر شما صاحب یک کارگاه یا واحد تولیدی هستید و باتوجهبه شرایط شغلتان، در موقعیتهای متعددی دفاتر گوناگونی را ایجاد کردهاید، باید فقط یکمرتبه در سامانهٔ موردنظر ثبتنام کنید و یکی از این دفاتر را بهعنوان شعبهٔ مرکزی و سایر آنها را در جایگاه زیرمجموعه قرار دهید. البته این مسئله را هم فراموش نکنید که پس از انجام چنین عملی، باید یک برگه اظهارنامه مالیاتی تهیه کنید و ریزدرآمدهای خود را در آن برگه درج نمایید؛ پس از تسلیم این برگه به مراجع مربوطه، یک پرونده واحد برای شعبههای گوناگون ایجاد خواهد شد.
نکتهٔ پنجم:
اگر نوع فعالیت شما در زمرهٔ مشارکتهای مدنی قرار میگیرد (قهری یا اختیاری بودن آن تفاوتی ندارد) باید یک نفر از اعضا، ثبتنام اصلی را انجام دهد و سایر اطلاعات سایر اعضا در مرحلهٔ پیش ثبتنام، در قسمتهای مربوط به شرکا ثبت شود. توجه داشته باشید که باید اطلاعات مربوط به سهم هر شخص و درصد آن شخص از تجارت را نیز بهصورت کاملاً دقیق درج کنید.
نکتهٔ ششم:
اگر یک ثبتنام در سامانه انجام دادید و کد رهگیری را نیز دریافت نمودید، لازم است که هرگونه تغییر در وضعیت کسبوکار خود را به سازمان نظام مالیاتی اطلاع دهید و یک ثبتنام دیگر را درج کنید؛ منظور از تغییرات مسائلی مانند انحلال، تعطیلی فعالیت، تغییر نام کسبوکار، تغییر شکل تجارت، تغییر آدرس، تبدیل فعالیت انفرادی به انواع دیگری مانند مشارکتی و تغییرات در تعداد شرکا (قهری یا اختیاری) است.
نکتهٔ هفتم:
در انجام مراحل دریافت کد رهگیری، درج اطلاعاتی مانند شماره اقتصادی الزامی است. ممکن است برخی از اشخاصی که نیاز به دریافت درگاه اینترنتی یا دستگاه پوز دارند، هنوز این اطلاعات را دریافت نکرده باشند؛ در چنین موقعیتی، باید از اطلاعات اشخاص خارجی برای انجام ثبتنام خود استفاده کنند. در نظر داشته باشید که برای انجام چنین ثبت نامی باید اطلاعاتی مانند شماره ملی، شناسهٔ مشارکت مدنی و شماره اختصاصی آن شخص را بجای اطلاعات خود، در سامانه درج کنید.
نکته: شناسهٔ اقتصادی مربوط به اشخاص حقوقی، در واقع همان شماره ملی شخص حقوقی است؛ در نتیجه، برای ثبتنام در سامانه باید اطلاعات شمارهٔ ملی شخص حقوقی را در فیلد مربوط به شناسهٔ اقتصادی اشخاص حقوقی، وارد کنید.
جمعبندی
در ابتدای این مقاله، کد رهگیری مالیاتی و سامانهٔ دریافت این کد را معرفی کردیم و پس از آن، کوشیدیم تا به چرایی الزام این کد بپردازیم؛ دریافت دستگاه کارتخوان یا درگاه پرداخت اینترنتی، یکی از مهمترین علتهای دریافت کد رهگیری مالیاتی است. پس از آن، مراحل ششگانهٔ دریافت کد را شرح دادیم و به سراغ بیان هفت نکتهٔ مهم برای دریافت کد رهگیری مالیاتی رفتیم؛ در نظر داشته باشید که دانستن این نکتهها، کمک شایانی در دریافت این کد خواهد بود.