گردشگری کشاورزی (گردشگری سبز)؛ عاملی برای رشد کارآفرینی

گردشگری کشاورزی از جمله راهبردهایی است ک در چند دهه اخیر برای متنوع ساختن اقتصاد روستایی و توسعه پایدار روستایی مطرح شده است. اکثر کشورهای جهان این نوع گردشگری را به عنوان راهبردی نوین برای توسعه اجتماعی، اقتصادی، احیا و بازسازی نواحی روستایی مد نظر قرار داده اند. این امر به ویژه در کشورها و مناطقی که گزینه های محدودی برای توسعه دارند، بیشتر مورد توجه قرار گرفته است.

 

بلاگر

بلاگر

گردشگری کشاورزی (گردشگری سبز)

 در اقتصاد ایران نیز گردشگری روستایی می تواند با توجه به گوناگونی محیطی و مزیت های نسبی موجود در آن به عنوان یکی از عرصه های تنوع بخشی به اقتصاد روستایی مدنظر قرار گیرد. در شرایطی که بسیاری از فعالیت های اقتصاد روستایی، طی دهه های اخیر دچار افول شده و افزایش نرخ بیکاری و در نتیجه خروج نسل جوان و تحصیل کرده از جوامع روستایی، توسعه روستاها را به مخاطره انداخته است، اگر توسعه گردشگری به طور کامل در نواحی روستایی طرح ریزی شود، می توان به گسترش کشاورزی و توسعه روستایی پرداخت و همچنین با خارج کردن روستا از رکود در آن تنوع فرهنگی ایجاد نمود.

 

کارآفرینی در گردشگری کشاورزی

در حال حاضر کارآفرینی و ایجاد استارتاپ های متنوع و کسب و کارهای آنلاین وغیر آنلاین در حوزه گردشگری و کشاورزی اهمیت ویژه ای یافته و در حال طی مسیر پرشتابی هستند؛ زیرا در این زمینه گردشگران متقاضی خدمات و محصولات متنوع و جدیدی هستند که تا قبل از همه گیر شدن اینترنت و فضای مجازی شناخته شده نبوده است.

 در محیط متغیر نواحی روستایی و کشاورزی سنتی، ضروری است تا ابزار و گزینه های جدیدی برای معیشت پیدا نمود. نوآوری ابزاری کلیدی برای کسب منفعت و دوام در بازار رقابتی و همچنین بهره برداری از فرصت های حاصل از تغییر است.

 کارآفرینی گردشگری کشاورزی می تواند گزینه مناسبی در این رابطه باشد؛ اما نکته قابل توجه این است که کارآفرینی گردشگری کشاورزی باید جنبه اکولوژیکی را نیز مدنظر قرار دهد. شرکت ها و کسب و کارهای فعال در این حوزه عمدتا کوچک مقیاس هستند.

 کسب و کارهای کوچک مقیاس گردشگری کشاورزی این ظرفیت را دارند تا در جوامع محلی نیرو و انگیزه لازم برای تبدیل منابع محلی به محصولات و خدمات گردشگری را فراهم نمایند. براساس آنچه بیان شد می توان کارآفرینی گردشگری کشاورزی را این گونه تعریف نمود: شناسایی فرصت های جدید، نوآوری و خلاقیت در فعالیت های کشاورزی و استفاده ی بهینه، متنوع و نوآورانه از منابع کشاورزی در راستای توسعه ی پایدار کشاورزی و روستایی.

 

نمونه ای از کارآفرینی گردشگری کشاورزی

کارآفرینی در گردشگری کشاورزی

 گردشگری در بعضی از کشورهای توسعه یافته نظیر آمریکا و کشورهای اروپایی سابقه نسبتا طولانی دارد. به طور مثال در منطقه آلپاین اتریش نزدیک به یک صد سال است که گردشگری کشاورزی رواج دارد. همچنین از سال 1332 در کشورهای اروپایی و از سال 1336 در اتحادیه مشترک کشاورزی این نوع گردشگری تبدیل به یک راهبرد کلیدی جهت تنوع بخشیدن به اقتصاد کشاورزی شده است.

در اتریش در سال 1334 بیش از 21 هزار مزرعه وجود داشت که در آن ها حدود 113 هزار اتاق برای کسانی که به تفریح و تماشای این مکان ها می رفتند، اختصاص یافته بود.

گردش در مناطق روستایی به کشاورزان اتریشی کمک می کند که از منبع درآمد دیگری بهره مند شوند، اصولا درآمد این افراد از محل پرورش دام و جنگل (چوب و الوار) تأمین می شود، جهانگردان این اتاق ها را اجاره می کنند و از روستاییان محصولات و فرآورده های کشاورزی را می خرند. نمونه دیگر خوابگاه هایی است که برای جوانان در مناطق روستایی می سازند و جوان ها می توانند با پرداخت هزینه اندکی در آن جا به سر برند. در سراسر اروپا چنین خوابگاه هایی وجود دارد.

آشنایی با شکل ها و گونه های مختلف گردشگری

کارآفرینی در گردشگری کشاورزی

در حال حاضر انواع گردشگری در بین افراد متداول شده است که هریک هدف خاصی را دنبال می کند؛ مثلا جهت توسعه و بازدید گردشگران از مراکز خرید و تجارت الکترونیک باعث به وجود آمدن گردشگری بازاری شده است. همچنین گردشگری مذهبی به مسافرت هایی اشاره دارد که هدف شخص گردشگر از آن زیارت یک مکان مقدس است.

 گونه های دیگری گردشگری شامل گردشگری ورزشی، گردشگری سلامت یا درمانی، بوم گردی یا گردش در طبیعت و بسیاری موضوعات و موارد دیگر است. به طور کلی از سایر گونه های گردشگری می توان به موارد زیر اشاره نمود.  

  گردشگری مجازی

گردشگری سلامت

گردشگری انتظار

   گردشگری زمستانی

گردشگری تفریحی

گردشگری انبوه

    گردشگری بین المللی

گردشگری تاریخی

امروزه گردشگری کشاورزی به عنوان محرکی برای اقتصاد ناموزون بخش کشاورزی و گرایشی به ریشه های احساسی و نوستالژیک شهروندان دنیای مدرن است که به سبب عواملی چون بازدید یا مشارکت در فعالیت های مزرعه، خرید مستقیم محصولات کشاورزی، گذراندن یک شب در مزرعه، کنجکاوی و آموختن در مورد مزرعه و محصولات کشاورزی توانسته است جامعه هدف گسترده ای ایجاد کند.

برای گردشگری کشاورزی دو هدف دنبال می شود، یکی ایجاد یک منبع درآمد و کسب وکار برای کشاورزان است و دیگری رسیدن به مقاصدی مانند آموزش و تفریح برای بازدیدکنندگان که بتوانند به سرگرمی و تفریح بپردازند.

نوسانات اقتصادی چند دهه اخیر و گرایش به سمت حفظ زمین و منابع طبیعی و تاثیر آن بر درآمد حاصل از کشاورزی منجر به فشار بیش از حد بر کشاورزان و در نتیجه تغییر جهت آن ها به سمت استفاده از فرصت های اقتصادی جایگزین شده است. بسیاری از کشاورزان به منظور ایجاد کارآفرینی، افزایش فروش مستقیم محصولات کشاورزی در مزرعه و گسترش درآمد ناشی از فعالیت های تفریحی و گردشگری به اگری توریسم یا گردشگری کشاورزی روی آورده اند.

 

معرفی گردشگری الکترونیکی

 چیزی فراتر از ورود به یک سایت گردشگری و دیدن مناطق گوناگون دنیا از طریق اینترنت است. گردشگری الکترونیک خدمات متنوع و جذابی را جهت رفاه حال گردشگران در زمینه ایجاد احساس امنیت در سفر، مدیریت هزینه ها و توسعه گردشگری فراهم آورده است.

گردشگری الکترونیک عبارت است از به کارگیری فناوری های نوین برای ارائه سرویس های مورد نیاز گردشگران. با استفاده از فناوری اطلاعات ارائه سرویس های مورد نیاز گردشگران ساده تر، با کیفتی بالاتر و هزینه کم تر انجام می پذیرد. در گردشگری الکترونیک گردشگران و جهانگردان به جای استفاده از خدمات حضوری و صرف وقت و هزینه، به صورت اینترنتی و از راه دور و با مدیریت هزینه های خود می توانند تمام کارها و ملزومات سفر خود را از طریق سایت ها و درگاه های پرداخت اینترنتی و به شکل غیر مستقیم انجام دهند.

خدمات الکترونیک کاربردی در حوزه گردشگری مربوط به هزینه ها و پرداخت هزینه ها در این زمینه می شود. از جمله این خدمات آنلاین می توان به انواع درگاه پرداخت جهت انتقال وجه برای رزرو هتل و گرفتن تاکسی و یا هر خدمت دیگری اشاره کرد. خدمات متنوعی در حوزه فناوری اطلاعات جهت تسهیل پرداخت هزینه های گردشگران توسط آژانس های مسافرتی ارائه می شود. این خدمات الکترونیک و مجازی شامل درگاه پرداخت اینترنتی، کیف پول اینترنتی، پرداخت آنلاین، کیف پول آنلاین، لینک پرداخت و درگاه پرداخت آنلاین است.

 

بهترین شیوه های مدیریت گردشگری کشاورزی

وقتی که برای ایجاد یک جاذبه گردشگری روستایی تصمیم می گیریم که کسب و کاری در زمینه گردشگری کشاورزی یا ارزیابی مزرعه و باغ راه اندازی کنیم باید نکاتی مهمی را مورد توجه قرار دهیم که این نکات به شرح زیر هستند.

۱. ارائه یک تجربه مزرعه واقعی

۲. ارائه یک تجربه آموزشی موفق

۳. ارائه عالی ترین سرویس های خدماتی

۴. ارائه امکانات عمومی مناسب

۵. حفظ محیطی امن

۶. ایجاد ارتباط اجتماعی خوب

۷. برنامه ریزی برای آینده مالی

 

مدیریت در صنعت گردشگری

امروزه صنعت گردشگری به خصوص گردشگری کشاورزی، سومین صنعت بزرگ صادراتی جهان پس از مواد شیمیایی و سوخت است که امید، رفاه و درک متقابل را برای بسیاری از زندگی‌ ها در سراسر جهان به ارمغان می‌ آورد.

حوزه گردشگری هم مانند هر حوزه دیگری نیازمند مدیریت صحیح و با برنامه ریزی دقیق و حساب شده است. این مدیریت می تواند توسط دولت به عهده گرفته شود که در این جایگاه دولت وظیفه و نقش تسهیل گر و قانون گذار را دارد و برای پشتیبانی و توسعه زیرساخت ها از بخش خصوصی کمک و راهنمایی می گیرد.

 برای اینکه در بخش گردشگری به خصوص گردشگری بین المللی یک کشور بتواند جایگاه خاصی بدست آورد باید علاوه بر اینکه تمام پتانسیل ها و ظرفیت ها فراهم باشد، دولت نیز باید حمایت و پشتیبانی خود را به بهترین شکل انجام دهد؛ زیرا بازار رقابت جهانی در صنعت گردشگری بسیار پر رونق است و بسیاری از کشورها از این طریق کسب درآمد فراوانی می کنند.

در نگاهی دیگر مدیریت گردشگری را می توان به چشم یک سرمایه گذاری دید، برای مدیریت سرمایه در این بخش باید بدانیم و تحقیق کنیم که کدام منطقه در داخل کشور یا جهان برای سرمایه گذاری و توسعه گردشگری و جهانگردی مناسب است. همچنین باید تحقیق شود که این مناطق مشخص شده در چه زمینه هایی نیاز به حمایت و جذب سرمایه دارند.

در حال حاضر به دلیل اهمیت گردشگری و جهانگردی در دنیا، رشته دانشگاهی با عنوان مدیریت جهانگردی در دانشگاه های کشور دایر شده است. فارغ التحصیلان این رشته می توانند در موسسات و دفاتر و آژانس های مسافرتی و گردشگری به عنوان راهنمای گردشگران در تورهای مسافرتی مشغول به کار شوند.

 

انواع کسب و کارهای آنلاین در حوزه گردشگری

امروزه به دلیل وجود اینترنت و همچنین استفاده همگانی از گوشی هوشمند و انجام بسیاری از فعالیت و کارهای روزانه از طریق آنها، کسب وکارهای آنلاین  رونق یافته است. یکی از مواردی که در آن رشد چشمگیری را در زمینه استارتاپ ها و کسب و کارهای آنلاین و کسب وکارهای کوچک آفلاین شاهد هستیم، موضوع گردشگری است. در ادامه به برخی از مشاغل و کسب و کارهای آنلاین و  آفلاین در این حوزه اشاره می کنیم.

1. ارائه‌ ی طرح‌ های «پرداخت پس از سفر»

2. بلیط ‌فروشی و رزرو خدمات

3. خدمات کرایه

4. خدمات حمل و نقل

5. راهنمای گردشگری

6. کسب و کار گردشگری اینترنتی

آشنایی با انواع گردشگران

همانطور که گردشگری دارای انواع و گونه های مختلف و متنوعی است، گردشگران نیز انواع مختلف و متفاوتی دارند که البته از نظر موقعیت مکانی و جغرافیایی یک کشور به چهار دسته تقسیم می شوند. در زیر این چهار دسته را به اختصار توضیح می دهیم.

1. گردشگران درون مرزی: به اتباع و ساکنان یک کشور که درون همان کشور به گردش و مسافرت می پردازند، گفته می شود.

2. گردشگران برون مرزی: به اتباع یک کشور که در خارج از آن کشور قصد گردشگری و مسافرت را دارند، اشاره دارد.

3. گردشگران بین‌المللی: به اتباع سایر کشورها که به کشور خاصی جهت گردشگری و مسافرت می روند گردشگران بین المللی گفته می شود.

4. گردشگران ملی: به طور کلی به اتباع یک کشور وافراد خارج از آن کشور که در آن کشور جهت گردش مسافرت می کنند، اشاره دارد.

 

مهم ترین موانع توسعه گردشگری بین المللی

  1. نبود خطوط هوایی بین کشور ما و کشورهای جهانگردفرست
  2. محروم‌ماندن بخش گردشگری کشور از فناوری اطلاعات
  3. عدم استفاده از ویژگی چهار فصل ‌بودن کشور
  4. ضعف تبلیغات گردشگری در درون و بیرون کشور
  5. عدم تجهیز منابع گردشگری خصوصا منابع طبیعی
  6. فقدان نظام اطلاعات مدیریت گردشگری

 

جمع بندی بحث گردشگری کشاورزی یا گردشگری سبز

جمع بندی بحث گردشگری کشاورزی یا گردشگری سبز

گردشگری کشاورزی یا همان گردشگری سبز که براساس فعالیت های کشاورزی بنیان گذاری شده است، یکی از انواع گردشگری می باشد. این نوع گردشگری در حال حاضر یکی از راه حل های مهم برای خارج کردن مناطق روستایی و فاقد امکانات پیشرفته از کاهش ضعف مالی و اقتصادی خانوار روستایی و جلوگیری از عقب ماندگی آنان از تکنولوژی و مدرنیته و همچنین یک فاکتور مهم برای ایجاد منبع درآمد برای روستاییان است.

اگر از زاویه ای دیگر به گردشگری کشاورزی و با مفهوم گردشگری سبز نگاهی بیندازیم، برای گردشگری سبز باید این تعریف را بیان کنیم که گردشگری سبز به رفتار گردشگران و فعالان صنعت گردشگری اشاره دارد که آنان نباید رفتاری داشته باشند که باعث بهم ریختگی و اختلال در آسایش و آرامش جامعه گردد.

به عبارت روشن تر، گردشگران نباید محیط زیست کشور یا مکانی که درحال بازدید و گردش در آن هستند را آلوده کنند. بلکه باید تمام تلاش خود را جهت حفظ زیبایی و سلامت آن مکان به کار گیرند تا سالیان متمادی خود و فرزندان شان و دیگران از آن لذت و بهره کافی را ببرند.

برای مثال کنده کاری روی بناهای تاریخی و یا شکستن و سوزاندن درختان طبیعت و یا جنگل ها، رفتاری ضد گردشگری سبز است.

دیدگاهتان را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *