ارزهای رمزنگاری شده؛ یک درآمد مختصر
ارزهای رمزنگاری شده یکی در زمرهٔ زیرشاخههای فناوری مالی قرار میگیرند؛ چراکه این ارزها بر بستر دانش کامپیوتری طراحی شدهاند و قرار است دنیای مدیریت مالی و پرداختهای دیجیتال را نیز متحول کنند. سؤال اینجاست که رمزارزها دقیقاً چه نوع پولی هستند و چگونه عمل میکنند؟ ما در این مقاله، قصد داریم ارزهای رمزنگاریشده را تعریف کنیم، کاربردشان را برشماریم و چند نمونه از مشهورترین آنها را به شما معرفی نماییم.
بلاگر

ارزهای رمزنگاری شده چه هستند و چه تفاوتی با ارزهای رایج سنتی دارند؟
ارزهای رمزنگاری شده (Cryptocurrency) یا رمزارزها، نوعی از پول هستند که به شکل دیجیتال و غیرفیزیکی به کاربران عرضه میشوند؛ این ارزها همانند سایر پولهای رایج (ریال، دلار، یورو و پوند) در معاملات استفاده میشوند و صاحبان آنها نیز قادرند این ارزها را در ازای دریافت خدمات یا کالاهای گوناگون استفاده کنند.
ارزهای رمزنگاری شده در بسترهای دیجیتال قرار دارند و هیچ نمود خارجیای نیز برای آنها وجود ندارد؛ این ارزها به سبب اینکه در دیتابیسهای خاصی (بلاکچین) رمزنگاری میشوند، امنیتی بسیار بیشتر از ارزهای معمولی دارند؛ جعل یا ایجاد خرابکاری در ارزهای دیجیتال تقریباً غیرممکن است.
برای آنکه بتوانیم رمزارزها را بهتر درک کنیم، حتماً باید با یک مفهوم بسیار مهم آشنا شویم: بلاکچین. ایجاد یک شناخت صحیح و کامل از بلاکچین، باعث میشود که پاسخ سؤالهای خودمان را دربارهٔ ارزهای دیجیتال دریافت کنیم.
در نظر داشته باشید، همانطور که ارزهای رایج بر بسترهای ساختهشده توسط دولتها عرضه میشوند، ارزهای دیجیتال نیز بر بسترهایی ارائه میشوند که با عنوان بلاکچین نامیده میشوند.
بلاکچین چیست؟
بلاکچین (BlockChain) در واقع، یک دیتابیس یا منبع ذخیرهسازی اطلاعات آنلاین / دیجیتال است؛ این دیتابیس، تفاوت بزرگی با سایر دیتابیسها دارد. تفاوت بلاکچین با سایر منابع ذخیرهسازی آنلاین در این مسئله نهفته است که بلاکچین بر اساس ماهیت خود، توسط هیچ نهاد یا شخص خاصی مدیریت نمیشود.
اطلاعات موجود در بلاکچین، بر اساس یک الگوریتم خاص ذخیره میشوند؛ این ذخیرهسازی دو ویژگی اساسی دارد:
- غیرقابلپاکسازی است؛
- غیرقابلدستکاری و کنترل است.
بلاکچین یک منبع غیردولتی است که توسط هیچ ارگان دیگری هم استفاده نمیشود؛ این ویژگی بلاکچین با عنوان “غیرمتمرکز بودن” نامیده میشود. غیرمتمرکز بودن بلاکچین ویژگیهای بسیار زیادی را برای این بستر به ارمغان میآورد.
بارزترین ویژگی بلاکچین که به سبب غیرمتمرکز بودن آن حاصل میشود، ایجاد یک بستر غیردولتی برای ارزهای دیجیتال است. همانطور که گفتیم ارزهای دیجیتال بر بستر بلاکچین رمزنگاری و ایجاد میشوند و بلاکچین نیز توسط هیچ دولت، سازمان، کمپانی یا شخصی کنترل نمیشود.
در نتیجه، میتوانیم بگوییم که ارزهای رمزنگاریشده برخلاف سایر ارزهای رایج که توسط دولتها چاپ و توزیع میشوند، توسط هیچ دولت یا شخصی کنترل نمیشوند. به بیان دیگر، ارزهای رمزنگاریشده صرفاً صاحبانی دارند که میتوانند آنها را خرج کنند و زمانی که خرج شوند، صاحبانشان عوض میشوند ولی از طرف دیگر، هیچ کنترلکننده یا ناظری ندارند.

ارزهای رمزنگاریشده چگونه مورداستفاده قرار میگیرند؟
ارزهای رمزنگاریشده به کیف پولهایی متصل میشوند که با عنوان کیف پولهای ارز دیجیتال شناخته میشوند؛ این کیف پولها صاحبان آنها را قادر میکند که معاملاتی را طراحی کنند و اطلاعات این معامله را برای حساب دیگری که آن هم در واقع یک کیف پول است، ارسال کنند؛ نکته حائز اهمیت این است که کیف پولهای ارز دیجیتال مسیری برای ایجاد معاملات هستند و این کیف پولها با ارزهای خاصی ایمن شدهاند. کاربران برای ادامهٔ فرایند خرید، باید رمز را وارد کنند و وارد کیف پول شوند.
در نظر داشته باشید که اگر یک شخصی، رمز کیف پول خود را فراموش کند، دیگر به هیچ روشی قادر نخواهد بود که از دارایی کیف پول خود در معاملات استفاده کند.
ارزهای رمزنگاریشده چه ویژگی منحصربهفردی دارند؟
ارزهای رمزنگاریشده غیرقابلردیابی هستند، چراکه تراکنشهای معاملاتی که با این ارزها انجام میشود، در بستر بلاکچین ذخیره میشود و بلاکچین نیز همانطور که در بخش قبلی گفتیم، غیرقابلکنترل و ردیابی است.
همین مسئله باعث میشود که بسیاری از مجرمان که در سرتاسر دنیا فعالیت میکنند، از ارزهای دیجیتال برای انجام معاملات خود استفاده کنند؛ این ارزها غیرقابلردیابی هستند و به سبب همین مسئله در معاملات خریدوفروش مواد مخدر یا سایر جرمها از آنها استفاده میشود.
البته این مسئله را نیز باید در نظر داشته باشید که چنین استفادههایی، متأسفانه خطاهای انسانهای مجرم و تبهکار است، چراکه ارزهای رمزنگاریشده، مزیتهای دیگری هم دارند؛ این ارزها بسیاری از معاملات دیجیتال را با سرعت و سادگی بیشتری رقم میزنند و همین مسئله باعث شده که این ارزها در دنیای فناوری مالی بسیار مشهور بشوند.
ارزهای رمزنگاریشده و فناوری مالی
شیوههای گوناگونی برای بیان ارتباط ارزهای دیجیتال با دنیای فناوری مالی وجود دارد؛ یکی از سادهترین روشها برای بیان اهمیت ارزهای رمزنگاریشده در دنیای فناوری دیجیتال، بیان این مسئله است که:
ارزهای سنتی متعلق به سیستمهای کلاسیک مدیریت مالی هستند و سیستمهای مدرنی مانند سرویسهای متعدد فین تکی، نیازمند ارزهای نوظهوری هستند؛ این ارزها در واقع همین ارزهای رمزنگاریشده هستند.
کاربران دنیای فناوری مالی، استفادههای گوناگونی از ارزهای رمزنگاریشده میبرند؛ رایجترین نوع استفاده از ارزهای دیجیتال، بهکاربردن آنها در معاملات اینترنتی است؛ جالب است بدانید که در سالهای گذشته، ارزهای دیجیتال چندان از طرف دولتها و سایر نهادهایی که ریشه در دولتها داشتند، پذیرفته نشده بودند اما گذر زمان و جا افتادن این ارزها در میان عموم کاربران، حتی بسیاری از درگاههای پرداخت اینترنتی نیز امکان پرداخت از طریق ارزهای دیجیتال را فراهم کردند.
حالا سؤال اینجاست که ارزهای رمزنگاریشده بهجز استفادهٔ سادهتر، چه مزیتهایی برای دنیای مدیریت مالی مدرن یا فین تک دارند؟
پاسخ این سؤال به شرح زیر است:
فین تکها سیاستهای گوناگونی را برای ارتقای امنیت درونسازمانی خود دنبال میکنند؛ بهعنوان نمونه، استارتاپهای فین تکی زیادی در راستای اجرای قوانین تنظیمی در دنیای مدرن به فعالیت میپردازند و با نام رگ تکها نیز مشهور هستند. با همه این ابزارها، بازهم دنیای معاملات سایبری با تهدیدها و دردسرهای گوناگونی مواجهه است.
در چنین فضایی، وجود ابزارها و توانمندیهایی که امنیت فرایندهای پرداخت را افزایش دهند، بسیار الزامی است. به سبب همین مسئله از ارزهای رمزنگاریشده در این عرصه استقبال زیادی میشود.
در بخشهای قبلی توضیحات مختصری دربارهٔ این مسئله دادیم که چرا ارزهای رمزنگاریشده غیرقابلهک و جعل هستند؛ همین ویژگی، باعث میشود که این ارزها در دنیای فناوری مالی استفادهٔ بسیار زیادی داشته باشند و مثل آخرین تکه از یک پازل، دنیای مدیریت مالی مدرن را تکمیل کنند.
ارزهای رمزنگاری شدهی معروف کداماند؟
در ماههای پایانی سال 2008، یعنی سیزده سال پیش، هیچ ارز دیجیتالی در جهان وجود نداشت اما ناگهان با ابداع بیتکوین در سال 2009، ارزهای دیجیتال فراوانی وارد عرصهٔ تجارت آنلاین شدند؛ جالب است بدانید که این روزها، ارزهای دیجیتال ارزشی برابر با 1.5 تریلیارد دلار دارند که حدود 900 میلیارد دلار آن متعلق به بیتکوین است.
آمارها تا سال 2020 نشان میدهند که بیش از 5 هزار ارز دیجیتال در دنیا وجود دارد که بسیاری از آنها، انشعابات رمزارز مشهور یعنی بیتکوین محسوب میشوند؛ جالب است بدانید که بسیاری از این تعداد، ارزشی کمتر از یک دلار آمریکایی دارند.
در ادامهٔ این بخش، تعدادی از مشهورترین ارزهای رمزنگاریشده را معرفی میکنیم. توجه داشته باشید که اطلاعات مربوط به ارزش ارزها مطابق با تاریخ 29 مارس 2021 است:
- بیتکوین (Bitcoin): ارزش هر عدد بیتکوین بیش از 55 هزار دلار و مجموع ارزش این ارز دیجیتال بیش از 1 تریلیارد دلار است.
- اتریم (Ethereum): ارزش هر عدد اتریوم حدود هزار و هشتصد دلار و ارزش همهٔ ارزهای با این نام حدود 200 میلیون دلار است.
- بایننس کوین (Binance Coin): ارزش هر عدد بایننس کوین بیش از 270 دلار و ارزش مجموع این ارزها حدود 40 میلیارد دلار است.
- تتر (Tether): ارز هر عدد تتر کمتر از یک دلار و مجموع ارزش این ارزها حدود 40 میلیارد دلار است.
- کاردانو (Cardano): ارزش هر عدد کاردانو بیش از 1.5 دلار و ارزش مجموع این ارزها حدود 38 میلیارد دلار است.
آیندهٔ ارزهای دیجیتال
اگر صرفاً بخواهیم بر اساس آمارهای مقبولیت ارزهای دیجیتال و نمودارهای مربوط به افزایش ارزش این ارزها صحبت کنیم، باید بگوییم که آیندهای بسیار روشن در انتظار ارزهای دیجیتال است، چراکه علاوه بر استقبال عمومی بسیار زیاد، تجارتهای خرد و کلان بسیاری هم در حاشیهٔ ارزهای رمزنگاریشده ایجاد شده است.
همچنین، در سالهای اخیر، بسیاری از درگاههای پرداخت معتبر و بسیاری از نهادهای مدیریت سرمایهٔ کلاسیک معروف نیز این ارزها را پذیرفتند و همین مسئله نیز موجب افزایش اعتبار بیشازپیش آنها شد؛ علت این استقبال هم به سبب ویژگیهای منحصربهفرد ارزهای دیجیتال، مانند سرعت در معامله و امنیت سایبری بینظیر است.
با همهٔ این تفاسیر، آیندهٔ ارزهای رمزنگاریشده چندان روشن نیست؛ چراکه بسیاری از کشورهای دنیا، از جمله ایالات متحده آمریکا، به سبب سیاستهای گوناگونی مخالف رشد ارزهای دیجیتال هستند و استقبال عمومی از ارزهای دیجیتال هستند.
به سبب همین مسئله، ممکن است اتفاقاتی احتمالی مانند تحریم این ارزها توسط دولتهای بزرگ یا مسائلی ازایندست، موجب شود که ارزهای دیجیتال جایگاه فعلی خود را از دست بدهند و از شکل و شمایل ارزهای بینالمللی و جهانشمول خارج شوند.
سخن پایانی
در این مقاله، ابتدا تلاش کردیم تا ارزهای رمزنگاری شده / رمزارزها / ارزهای دیجیتال را معرفی کنیم و تفاوت آنها را با سایر ارزهای موجود در بازار بیان نماییم؛ این ارزها در بستری با عنوان بلاکچین قرار میگیرند و ویژگیهای خاصی مانند امنیت بسیار زیاد دارند. در ادامهٔ مقاله، دربارهٔ سایر جنبههای ارز دیجیتال، مانند شیوهٔ معاملهٔ آن و ارتباطش با فناوری مالی صحبت کردیم. در پایان مقاله نیز، تعدادی از ارزهای دیجیتال مشهور را معرفی کردیم و چند کلمهای هم دربارهٔ آیندهٔ ارزهای دیجیتال صحبت کردم.