زیرشاخه‌های مهم فین‌تک را بشناسید

فین‌تک یک تکنولوژی یک‌پارچه است که تلاش می‌کند فرایندهای ارائه سرویس‌های مالی به مشتریان را ساده‌تر کند؛ این عرصه از خدمات مالی، از ابزارها و زیرشاخه‌های گوناگونی برای پیشبرد اهداف خود استفاده می‌کند. جالب اینجاست که هر کدام از این زیرشاخه‌ها، بر اساس وجود یک نیاز و ضرورت به وجود آمده‌اند.

بلاگر

بلاگر

زیرشاخه های فینتک

در این مقاله، قصد داریم ابتدا فینتک را به صورت کامل تعریف کنیم  و بعد از آن، به سراغ معرفی مهم‌ترین زیرشاخه‌های فین‌تک یا رایج‌ترین دسته‌بندی فین‌تک‌ها برویم.

فین‌تک (FinTech) چیست؟

فناوری مالی یا فین‌تک مجموعه‌ای از ابزارهای به‌هم‌پیوسته برای پیشبرد مجموعه‌ای از خدمات مالی به شکل ساده‌تر، سریع‌تر و ایمن‌تر است.

متخصصان فین‌تکی متعهد شده‌اند تا از فناوری‌های نوین در ارتقای صنعت مدیریت مالی و کنترل ثروت استفاده کنند؛ ابزارهایی مانند بلاک‌چین، کلان‌داده، رمزارزها، ابرکامپیوترها، ربات‌های سیستمی و هوش مصنوعی به کمک فناوری مالی می‌آیند تا فین‌تک رسالت خود را به شکلی بهتر عملی کند. فناوری‌های مالی در تلاش هستند تا برخی از نیازهای نهفته در دل خدمت‌رسانی‌های بانک‌ها و مؤسسات اعتباری را کشف کنند و بازارهای گوناگونی را برای چنین نیازهایی ایجاد نمایند؛ به‌عنوان نمونه، بانک‌های همراه یکی از نیازهای مبرم جامعهٔ مدرن بودند اما همان‌طور که اشاره کردیم، این نیازها به شکلی پنهان در سیستم بانکداری سنتی قرار داشتند. فناوری مالی کوشید تا با استفاده از ابزارهای خود، این نیازها را بسط دهد و جنبه‌های گوناگون آن‌ها را طراحی یا بازتولید کند؛ چنین رویکردی رفته‌رفته سبب شد که نیازهایی که در حد رؤیاهای بانکداران سنتی بودند، به واقعیت بدل شوند.

بخش های مختلف فینتک

فین‌تک چه زیرشاخه‌هایی دارد؟

همان‌طور که در مقدمه نیز بیان کردیم، فین‌تک یک مجموعهٔ یک‌پارچه است؛ البته این نکته را نباید فراموش کنیم که این مجموعهٔ یک‌پارچه از تعداد زیادی اجزا جداگانه تشکیل شده است. هر کدام از این اجزا، وظیفهٔ پیشبرد بخش مشخصی از ایده‌های فین‌تکی را دارند.

در ادامه این بخش، مهم‌ترین و پرکاربردترین انواع فین‌تک‌ها را بیان می‌کنیم و پس از آن نیز، کاربرد و فلسفهٔ وجودی هرکدام را برمی‌شماریم.

فین تک‌های پرداخت اینترنتی

فناوری‌های مالی به اقسام گوناگونی تقسیم می‌شوند و بخشی از این فناوری‌ها شناخته‌شده‌اند و بخشی دیگر فعلاً در مراحل آغازین خود قرار دارند و طبیعتاً در میان مردم شناخته نشده‌اند.

فین‌تک‌های پرداخت اینترنتی، یکی از شناخته‌شده‌ترین ابزارهای فناوری مالی هستند. این ابزارها به مشتریان این امکان را می‌دهند که پس از انتخاب محصولات موردنیاز خود، در محیطی امن فرایندهای پرداخت را نیز انجام دهند و خرید خود را تکمیل نمایند.

از سوی دیگر، ابزارهای پرداخت اینترنتی، صاحبان فروشگاه‌های دیجیتال را قادر می‌سازد که به‌راحتی به تجارت بپردازند. هر فروشنده با مراجعه به بانک‌های پشتیبان قادر خواهد بود یک درگاه پرداخت اینترنتی برای وب‌سایت یا فروشگاه اینترنتی خود دست‌وپا کند و در نهایت، از طریق آن وب‌سایت فرایندهای مربوط به دریافت و پرداخت را عملی نماید.

ای‌والت (E-wallet)

کیف پول‌های دیجیتال یا ای‌والت‌ها یکی از محبوب‌ترین ابزارهای فین‌تکی هستند؛ این اپ‌های موبایلی در حکم کیف پول‌های جیبی همراه عمل می‌کنند که کاربران را از حمل پول نقد و استفاده از آن بی‌نیاز می‌کند.

کاربران با نصب یکی از اپ‌های گوناگونی که با نام ای‌والت شناخته می‌شوند، قادر خواهند بود اعتبارهای موردنیاز را از طریق موبایل پرداخت کنند و فرایندهای خریدوفروش را به‌صورت موبایلی کنترل کنند.

ای‌والت‌ها علاوه بر پرداخت، به کاربران کمک می‌کنند تا مدیریت مالی خود را به شکل بهتری به دست بگیرند و با استفاده از چرخه‌های گوناگون، گردش حساب و تاریخچهٔ تراکنش‌های خود را به‌صورت منظم و دقیق، دریافت نمایند.

ریمیتنس‌تک (RemittenceTech)

ریمیتنس‌تک یکی دیگر از ابزارهای پرداخت آنلاین فین‌تکی است که برای استفاده در میان اشخاص حقیقی طراحی شده است.

ریمیتنس‌تک به کاربران اجازه می‌دهد که میزانی اعتبار یا پول مشخص را از حساب یک شخص به‌حساب شخص دیگری منتقل کنند.

گفتنی است که این ابزار به دو شکل کلی مورداستفاده قرار می‌گیرد:

ریمیتنس داخلی:

برای انتقال یک پول از حساب شخصی به شخص دیگر است، درصورتی‌که هر دوی آن‌ها در یک کشور حضور داشته باشند و پولی که منتقل می‌شود، یک ارز واحد باشد؛ مثلاً میزانی تومان یا دلار از یک حساب به‌حساب دیگری منتقل شود.

ریمیتنس بین‌المللی:

زمانی که یکی از اشخاص حقیقی در کشور A و دیگری در کشور B حضور داشته باشد و این دو نفر مایل باشند که پول موردنظر را از کشور A به کشور B منتقل کنند، پای ریمیتنس بین‌المللی به صحنه باز می‌شود. گفتنی است که معمولاً ریمیتنس‌های بین‌المللی با یک اکس‌چنچ تا تغییر ارز نیز همراه هستند؛ یعنی ابتدا ارز کشور A به ارز کشور B تبدیل می‌شود و پس از آن، به‌حساب شخص دوم منتقل می‌شود.

اینشورتک (Insurtech)

اینشورتک یا تکنولوژی بیمه یکی دیگر از شاخه‌های کارآمد فناوری مالی است. این نوع از فین‌تک، با استفاده از ابزارها و رویکردهای نوین به مسئلهٔ خدمات بیمه، فرایندهای مالی این عرصه را ساده‌تر می‌کند. به‌عنوان نمونه، دسته‌ای از اینشورتک‌ها به کاربران کمک می‌کنند تا به‌صورت روزانه، هفتگی یا ماهانه، میزانی از اعتبارهای خود را ذخیره کنند و آن مبلغ ذخیره‌شده را صرف خدمات بیمه نمایند؛ علاوه بر این، اینشورتک‌ها در پیداکردن عادت‌های مشتریان و ارائهٔ پکیج‌های بیمه مخصوص به آن‌ها نیز مورداستفاده قرار می‌گیرند.

لندتک (LendTech)

لندتک یا تکنولوژی وام‌دهی به کاربران کمک می‌کند تا با توانمندی‌های نوین، فرایندهای دریافت وام و پرداخت اقساط را عملی کنند. گفتنی است که لندتک‌ها علاوه بر وام‌های کاری، برای سایر انواع وام‌ها مانند وام‌های دانشجویی، عدم بضاعت، ایجاد کسب‌وکار و ساخت مسکن نیز مورداستفاده قرار می‌گیرند. لندتک می‌کوشد تا بازه‌ای گسترده از خدمات مربوط به وام‌دهی را به مشتریان ارائه دهد؛ جالب است بدانید که معمولاً تکنولوژی وام‌دهی به برخی از شرکت‌های وام‌دهی دیجیتال که گونه‌ای از کمپانی‌های فین‌تکی هستند، مرتبط می‌شود.

بانک‌های دیجیتال

بانک‌های دیجیتال یکی دیگر از زیرشاخه‌های شناخته‌شدهٔ فین‌تک هستند؛ این بانک‌ها برخلاف نهادهای پولی دیگر، زیربنایی صددرصد مجازی دارند و به کاربران کمک می‌کنند تا کلیه فعالیت‌های خود را به شکل دیجیتال و بدون حضور در شعب بانک‌ها عملی کنند. بانک‌های دیجیتال معمولاً از ابزارهای بسیار قدرتمند برای تأمین امنیت خود استفاده می‌کنند؛ گفتنی است که این بانک‌ها معمولاً خدمات خود را در قالب نرم‌افزارهایی با عنوان همراه بانک یا بانک‌های موبایلی به کاربران ارائه می‌دهند.

ولث‌تک (WealthTech)

ولث‌تک با عنوان “تکنولوژی سرمایه” به فارسی ترجمه می‌شود؛ این شاخه از فناوری مالی در تلاش است تا ابزارهایی کارآمد برای مدیریت سرمایه و انجام سرمایه‌گذاری‌های بهتر را به مشتریان ارائه دهد. شایان توجه است که ولث‌تک‌ها معمولاً به دو شکل شخصی و جمعی ارائه می‌شوند.

ولث‌تک‌های شخصی آن دسته از ابزارهای فین‌تکی هستند که به اشخاص حقیقی کمک می‌کنند تا سرمایه‌گذاری‌های بهتری را رقم بزنند، درحالی‌که ولث‌تک‌های جمعی معمولاً در خدمت شرکت‌ها، بانک‌ها و مؤسسات اعتباری قرار می‌گیرند و آن‌ها را قادر می‌سازند تا فرایندهای اعتباردهی به مشتریان را به شکلی بهینه‌تر مدیریت کنند.

فینتک و شرکت های آن

فین‌تک‌های مدیریت مالی شخصی

این دسته از فین‌تک‌ها شباهت زیادی با ای‌والت‌ها و ولث‌تک‌های شخصی دارند اما ابزارهای دیگری هستند و با این دو عرصه تفاوت دارند.

فین‌تک‌های مدیریت مالی شخصی در قالب نسخه‌های تحت وب یا اپلیکیشن‌های موبایلی ظاهر می‌شوند و کاربران را قادر می‌سازند تا مدیریت مالی خود را به شکلی دقیق‌تر، کارآمدتر و ساده‌تر عملی کنند. فرایند کار این دسته از فین‌تک‌ها به این شکل است که به افراد این قابلیت را می‌دهند که ابتدا میزان درآمد خود را ثبت کنند؛ پس از آن، میزان پرداخت‌ها و هزینه‌های خود را وارد سیستم نمایند و در نهایت، مبالغ باقی‌مانده، بدهکاری‌ها و بستانکاری‌ها را در این سامانه‌ها ثبت نمایند.

فین‌تک‌های مدیریت مالی شخصی معمولاً به کاربران اجازه می‌دهند تا لیست تراکنش‌ها و وضعیت گردش حساب خود را به‌صورت نمودارها و اشکال اینفوگرافیک مشاهده کنند.

سخن پایانی

ما در این مقاله کوشیدیم تا در قدم اول، فناوری مالی و رسالت آن را بیان نماییم و به این مسئله بپردازیم که فناوری مالی از چه خواستگاهی برخاسته است و قصد دارد چه سیاست‌ها و اهدافی را پیگیری کند؛ سپس به سراغ معرفی انواع فین‌تک‌های مشهور رفتیم و هرکدام را به شکلی ساده اما کاربردی معرفی نمودیم: ولث‌تک، اینشورتک، ای‌والت، بانک دیجیتال، درگاه‌های پرداخت و سیستم‌های مدیریت مالی شخصی، جزو برجسته‌ترین زیرشاخه‌های موردبحث قرار می‌گیرند.

دیدگاهتان را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *