فین تک به زبان ساده
اگر به دنبال مقالات مربوط به حوزه فین تک هستید حتما تا کنون سایت های مشابه زیادی را بررسی کرده اید که همگی از یک معنی خاص برای فینتک استفاده کرده اند، ما در این مقاله سعی دارم فینتک را به زبان ساده تر و آمیانه تر معرفی کرده و بعد های مختلف آن را بررسی نماییم، در ادامه با ما همراه باشید.
بلاگر
- 18:44

فناوری فین تک
فینتک یا فناوری مالی به معنای کاربرد نوآورانه فناوری در خدمات مالی است. فین تک معادل کلمه Financial technology در فضای مجازی و اقتصادی است و به کمپانی هایی اشاره دارد که سعی میکنند ارتباط کاربران خدمات مالی را با تکنولوژی های روز دنیا افزایش دهند. شرکت های فعال در این حوزه فناوری مالی اصولا استارت آپ هایی هستند که قصد دارند خود را بیشتر در سیستم های مالی جا بیندازند تا بتوانند جای شرکت های سنتی را بگیرند. مرکز ملی تحقیقات دیجیتال در دوبلین ایرلند فینتک را اینگونه توصیف میکند: نوآوری در خدمات مالی.
این عنوان برای نامیدن گسترده وسیعی از اپلیکشنهای فناورانه به کار میرود که در بخش زیادی از ابتدا تا انتهای زنجیره ارزش محصولات مصرفی کاربرد دارند، همانطور تازه واردانی که بازیگران فعلی را به رقابت فراخوانده اند و نیز برای نامیدن پارادایم های جدیدی مانند بیتکوین استفاده میشود. به طور کلی هر شرکتی که از اینترنت، گوشی های تلفن همراه، فناوری نرم افزار یا خدمات ابری برای اتصال به خدمات مالی مورد استفاده قرار میگیرد شامل این حوزه میشود. اصطلاح فناوری مالی به هر نوآوری در مورد تعامل مردم با کسب و کار از اختراع پول دیجیتال تا به حسابداری دوگانه ختم میشود.
به دلیل پیشرفت بزرگ اینترنت و تلفن های همراه، فناوری مالی به شکل عجیبی رشد کرده است و فین تک در حال حاضر انواع مختلفی از مداخلات مالی را در اختیار دارد. فینتک انواع فعالیت های مالی مثل انتقال پول درخواست اعتبار از بانک بدون نیاز به حضور در شعبه، دریافت اعتبار مالی برای کسب و کار یا مدیریت سرمایه گذاری بدون کمک هیچ شخص دیگری، را انجام میدهد.
فین تک در ابتدا برای فناوری مورد استفاده در سیستمهای سمت سرور (back-end) بانکها و مؤسسات مالی معرفی شد، با این وجود با پیشرفت مواردی که در قسمت بالا ذکر کردیم تغییرات گسترده ای کرده است و حتی شنیده میشود در آینده ای نزدیک قرار است امکان مبادله سهام ، مدیریت سرمایه و پرداخت حق بیمه و هزینه غذا برای این تکنولوژی فراهم شود.
هدف از استفاده فین تک
هدف از استفاده فین تک دارای سه اصول است:
- توانایی بررسی خطر ها و ریسک های احتمالی
- کاهش دادن هزینه ها با حفظ کیفیت و افزایش سرویس های مالی
- از بین بردن محدودیت های زمانی و جغرافیایی

کاربران فین تک
فینتک توانایی ارائه خدمات به کسب و کار ها و افراد را دارد، استفاده کنندگان اصلی فین تک اکثرا کسب و کار های کوچک هستند. یعنی شرکت های تازه تاسیس، باید هزینه های مالی خود را پایین نگه دارند و در عین حال هم سریع حرکت کنند، اما فینتک برای کاربران اصلی ، کسب و کار های بزرگ و حتی ایجاد رابطه بین کسب و کار های دیگر را دارد.
کاربران فین تک به چهار دسته تقسیم بندی میشوند:
- بانک ها
- مشتریان تجاری بانک ها
- مصرف کنندگان
- کسب و کار های کوچک
تا قبل از ظهور فین تک کاربران برای کوچتکرین خدمات مالی باید به بانک مراجعه میکردند اما امروزه تمام کارهای بانکی مانند تایید هویت، باز کردن حساب، صدور کارت، تامین سرمایه و … را با استفاده از تلفن های همراه هوشمند و بدون نیاز به مراجعه به بانک قابل انجام است.
خدمات فین تک
بجز استارتاپ ها که این روزها دربازار فین تک حرف اول را میزنند میتوان از شرکت های بزرگی چون اپل نیز به عنوان یکی از پایه گذاران قدرتمند فین تک نام برد، با این که شرکت اپل در زمان شروع این فعالیت خدماتی کاملا نوآورانه اراعه داد اکنون به صراحت می توان گفت شرکت های کوچک یا متوسط حرف اول را برای رقابت در زمینه فین تک میزنند.
کارهای اصلی فینتک را میتوان به نه قسمت مهم تقسیم نمود:
- پرداخت الکترونیک
- ارزهای رمزنگاری شده
- مدیریت مالی
- بورس و سرمایه گذاری
- تامین سرمایه
- انتقال پول (بین الملی)
- بانکداری
- بیمه
- تکنولوژی رگولاتوری
امروزه شرکت های فین تکی در اکثر خدمات با بانک ها در زمینه های مختلف مشتری مداری رقابت میکنند تا خدمات و راه حل های مالی خود را برای مشتریان بفروش برسانند. همچنین به دلیل سرعت نوآوری، شرکت های فین تکی همواره به دنبال پیداکردن راه حل های جدید و به روز برای موندن در بازار رقابتی هستند.
درحال حاضر تمام زیرشاخه های فین تک از جمله بانکداری الکترونیک، انتقال وجه، بیمه و …. قابل استفاده است، بزرگترین چالشی که شرکت های ایرانی با آن مواجه هستند رگولاتوری و قانون گذاری می باشد.
در کشور های درحال توسعه فینتک میتواند با تزریق سرمایه های کوچک، موتور اقتصادی آنها را به حرکت درآورد. همواره سرمایه گذاری در کشورهای پیشرفته یکی از راه حل های افزایش رفاه مردم کشور ای کوچک است، در این کشور ها مردم میتوانند با استفاده از فناوری فینتک با انتخاب بین گزینه های مختلف و متنوع سرمایه گذاری، گزینه مورد نطرشان را بسته به میزان ریسک یا سودی که میخواهند انتخاب نمایند.
در کشورهای توسعه یافته با درحال توسعه وضعیت بسیار متفاوت است، در این کشورها سرمایه گذاری یک امر تجملاتی محسوب میشود که تنها افراد خاصی قادر به انجام آن می باشند.
طبق آمار منتشر شده در تحقیقات فینتک مشخص شده که این مقوله در دنیا بسیار محبوب و کارامد است، فینتک میتواند به مسائل مربوط به سرمایه گذاری کمک شایان نموده و شرایط را بسیار ساده تر کند. در کشورهایی مانند کشور ما که در دسته کشور های در حال توسعه قرار میگیرد فین تک سهم سرمایه گذاری های کوچک تر را به عهده میگیرد، پس به جرات میتوا عنوان نمود که ظرفیت این تکنولوژی در کشورهای درحال توسعه بسیار بالا است.
انتظار میرود استارتاپ های حرفه ای در صنعت فینتک بتوانند هنجارها را در مسائلی همچون سرمایه گذاری از بین ببرند و با ایجاد بستری مناسب و سود آور برای سرمایه گذاران مطمئن و امن شوند تا سرمایه گذاری را برای تمامی افراد جامعه امکان پذیر کنند.
قوانین مربوط به خدمات مالی جز حساس ترین بخش های جهان به حساب می آیند، پس تعجبی ندارد که قوانین فینتک به یکی از مهم ترین نگرانی های دولت ها تبدیل شده است.
با دخالت فناوری در امور مالی ، نظارت بر فعالیت های مالی شرکت ها هم نسبت به گذشته چندین برابر سخت تر شده است.
فین تک با سه حوزه مهم کشور ارتباط مستقیم و زیادی دارد از جمله: بانکداری، بازار سرمایه و بیه. در تمام این سه حوزه به اندازه کافی تورم قانونی وجود دارد، اما آنچه که اهمیت رعایت قوانین مربوط به فین تک را در این حوزه ها زیاد میکند، الزامات مربوط به مبارزه با پولشویی یا تامین مالی ترروریسم است که در تمام حوزه ها باید رعایت گردد.
بخش دیگر مربوط به قوانین اختصاصی هر حوزه به صورت جداگانه می باشد مانند اصول بانکداری که از قوانین و چهارچوب های آن میتوان برای ارائه مدل های کسب و کارهای نو آورانه بهره برد.
جمعبندی
در این مقاله تلاش کردیم تا معنای ساده تری از فینتک را برای همراهان همیشگی وبلاگ گردش پی منتشر کنیم و همچنین توضیح کوتاهی درباره اهداف فینتک، مشتریان و خدمات این صنعت عنوان کردیم، امیدواریم این مقاله به درک ساده تر حوزه فین تک کمک کرده باشد.