پی‌تک (Pay Tech) چیست و چه کاربردهایی دارد؟

پی‌تک بی‌شک یکی از مهم‌ترین شاخه‌های فناوری مالی محسوب می‌شود، چراکه فعالیت‌های مهمی در دنیای مدیریت مالی را زیر نظر دارد؛ پی تک‌ها در تلاش هستند تا با رویکردهای مدرن، ابزارهای دریافت و پرداخت را چابک‌تر کنند و در این راستا، از توانمندی‌های گوناگونی استفاده می‌کنند. 

بلاگر

بلاگر

پی تک

در این مقاله، قصد داریم پی‌تک، اهداف، ابزارها و آیندهٔ آن را بررسی کنیم؛ همچنین به کمپانی‌های برتر در این عرصه، اشاره کنیم.

پی‌تک دقیقاً چیست؟

پی‌تک (PayTech) از دو کلمهٔ انگلیسی Pay Technology ترکیب شده است و به معنای فناوری یا تکنولوژی پرداخت می‌باشد. پی‌تک یکی از شاخه‌های 9 گانه‌ی پرداخت است و جالب است بدانید که یکی از مهم‌ترین و ابتدایی‌ترین این شاخه‌ها محسوب می‌شود، چراکه بنیان‌های مدیریت مالی را در دست دارد.

همان‌طور که از عنوان “تکنولوژی پرداخت” مشخص است، این شاخه از تکنولوژی‌ها در تلاش است تا دنیای دریافت و پرداخت سنتی را متحول کند و در این راستا، از ابزارها و توانمندی‌های گوناگونی بهره می‌برد.

برای درک بهتر شیوهٔ فعالیت پی تک‌ها، بهتر است روند فعالیت این فناوری را با سیستم‌های سنتی دریافت و پرداخت مقایسه کنیم: در شیوه‌های پرداخت سنتی، بانک‌ها و سایر نهادهای مالی، یکی از مهم‌ترین ارکان هستند و نکته اینجاست که این رکن‌های مهم، بسیار هم برجسته هستند؛ چراکه هر شخصی برای انجام تراکنش‌های مالی خود، حتماً باید به شکل حضوری به بانک‌ها مراجعه کند.

صاحبان کسب‌وکارهای سنتی، معمولاً بازهٔ چشمگیری از زمان روزانهٔ خود را صرف مراجعه به بانک‌ها می‌کردند و بانک‌ها نیز همیشه مملو از مشتریان بودند؛ این سیستم دردسرهای گوناگونی داشت.

از طرفی، سرعت خدمت‌رسانی آن بسیار کم بود و از طرف دیگر، محدود به ساعت‌های خاصی در طول روز بود و در بقیهٔ ساعت‌ها، خواه‌ناخواه، فرایند دریافت و پرداخت متوقف می‌شد.

علاوه بر این‌ها، سیستم‌های سنتی بانکی، به سبب اینکه بر مدار مراجعات حضوری به‌پیش می‌رفتند، هزینه‌های بسیار زیادی را به خود و مشتریانشان تحمیل می‌کردند؛ این مسئله نیز در جایگاه خود بسیار مهم و تأثیرگذار است.

سیستم‌های پی‌تکی مدرن، در تلاش هستند تا با دست گذاشتن بر روی نقطه‌های ضعف در سیستم‌های سنتی، روند ارائه خدمات را تا اندازهٔ قابل‌توجهی تغییر دهند. پی تک‌ها با استفاده از راهکارهای خود، قادرند بخش عظیمی از خدمت‌رسانی‌های بانک‌ها را به فضای دیجیتال منتقل کنند.

این تغییر روش در خدمت‌رسانی، باعث می‌شود که سرعت تراکنش‌ها بسیار بیشتر شود، زمان کمتری از مشتریان بگیرد، هزینه‌ها را کاهش دهد و از همه مهم‌تر، خدمت‌رسانی را به شکلی 24ساعته دنبال کند.

پی‌تک چه اهدافی دارد؟

پی‌تک چه اهدافی دارد؟

برجسته‌ترین هدف در استارتاپ‌های پی‌تکی، ارائهٔ خدماتی ساده‌تر و کم‌هزینه‌تر است اما ما در این بخش قصد داریم به سایر هدف‌های این عرصه از تکنولوژی مالی بپردازیم و هرکدام را به شکلی دقیق اما مختصر معرفی کنیم.

چابکی سیستم‌های پرداخت:

چابکی سیستم‌های پرداخت با مؤلفه‌های متعددی سنجیده می‌شود؛ به‌عنوان نمونه، سرعت خدمت‌رسانی، هزینهٔ کمتر و خدمت‌رسانی در ابعاد بزرگ‌تر، سه پارامتر مهم در چابکی سیستم‌های پرداخت هستند. متخصصان در تلاش هستند تا با استفاده از رویکردهای فناورانهٔ جدیدتر، هر روز بیشتر از روز قبل، این عرصه از پی تک‌ها را ارتقا دهند.

ارتقای امنیت سایبری:

اگرچه شاخه‌های دیگری از فین تک مانند رگ تک‌ها وظیفهٔ اصلی خدمت در راستای ارتقای امنیت سایبری را برعهده دارند، اما این مسئله را هم نمی‌توانیم انکار کنیم که هر شاخه از فین‌تک، باید تمهیداتی برای ارتقای امنیت خود اندیشیده باشد. یکی دیگر از دغدغه‌های استارتاپ‌های مبتنی بر پی‌تک، ایجاد فضاهایی ایمن و سالم برای انجام تراکنش‌های مالی است.

ارائهٔ سیستم‌های ذخیره‌سازی داده:

خدمت اصلی پی‌تک‌ها به کاربران، در راستای ارتقای ابزارهای پرداخت دیجیتال است اما در کنار این خدمت، بازهٔ گسترده‌ای از خدمات نیز به کاربران ارائه می‌شود؛ یکی دیگر از این خدمت‌ها، مربوط به دسته‌بندی داده‌های مالی مرتبط با مشتریان است. مشتریان به‌صورت روزانه خرید و فروش‌هایی را انجام می‌دهند و مایل هستند که اطلاعات این تراکنش‌ها در محل خاصی ذخیره شود تا در زمان لزوم، به آن‌ها ارائه شود؛ این خدمت توسط پی‌تک‌ها ارائه می‌شود.

پی‌تک چه ابزارهایی دارد؟

مسئلهٔ ابزار در دنیای تکنولوژی پرداخت، بسیار گسترده است، چراکه متخصصان از بسیاری از فناوری‌ها کمک گرفته‌اند تا ابزارهای گوناگونی را برای معامله‌گران اینترنتی فراهم کنند؛ هرکدام از این ابزارها، در زمان مشخصی قابل‌استفاده خواهند بود.

درگاه‌های پرداخت اینترنتی:

درگاه‌های پرداخت دیجیتال یکی از ابتدایی‌ترین ابزارهای پی‌تک برای ارتقای روش‌های پرداخت هستند؛ این درگاه‌ها به مشتریان این امکان را می‌دهند تا بدون مراجعه به بانک‌ها و صرفاً از طریق لینک‌هایی که آن‌ها را به بانک‌های پذیرنده مرتبط می‌کند، پرداخت‌های خود را انجام دهند. جالب است بدانید که درگاه‌های پرداخت، ابزارهایی کارآمد برای تکمیل فروشگاه‌های اینترنتی هستند.

در سال‌های اخیر، درگاه‌های پرداخت پیشرفت بیشتری داشته‌اند؛ تا جایی که با تکنولوژی‌های دیگری مانند کد‌های QR نیز ترکیب شده‌اند. گفتنی است که این روزها، دیگر کمتر کسی از شمارهٔ کارت برای انجام تراکنش‌ها استفاده می‌کند، چراکه درگاه‌های پرداخت بسیار کارآمد شده‌اند.

کیف پول‌های دیجیتال:

این کیف پول‌ها به کاربران اجازه می‌دهند تا پرداخت‌های دیجیتال خود را به شکلی ساده‌تر انجام دهند. قضیه ازاین‌قرار است که کاربران با شارژ کیف پول‌های خود (با ارزهای معمولی یا دیجیتال) قادر خواهند بود انتقال اعتبار یا سرمایه را به شکل آسوده‌تری تجربه کنند.

فاکتورهای مجازی:

جالب‌توجه است که بخشی از فعالیت پی‌تک‌ها صرف ارائهٔ خدمت‌هایی حاشیه‌ای مانند تدارک فاکتورهای خریدوفروش می‌شود؛ گفتنی است که این فاکتورها در کیف پول‌های کاربران ذخیره خواهند شد و امکان دسترسی سریع به آن‌ها نیز فراهم می‌شود.

پی‌تک اشیا:

ابزار دیگر پی‌تک‌ها، مربوط به پرداخت‌های دیجیتال اشیا است؛ این امکان را زمانی درک خواهیم کرد که با مفهوم اینترنت اشیا آشنا شویم. اینترنت اشیا قادر است که وسایل خانگی و سایر وسایل اطراف ما را به اینترنت متصل کند؛ حالا تصور کنید که یخچال شما که با تکنولوژی اینترنت اشیا به اینترنت متصل شده، قادر خواهد بود خریدهای موردنیاز شما را بدون اطلاع شما انجام دهد و آن را توسط پی‌تک اشیا پرداخت نماید؛ این شاخه از پی‌تک، این روزها بسیار محبوب است.

پی‌تک چه ابزارهایی دارد؟

پی‌تک در چند خط

اکنون‌که توضیحاتی دربارهٔ پی‌تک‌ها ارائه کردیم، وقت آن رسیده است تا کلیت بحث را در چند جملهٔ کوتاه خلاصه کنیم، تا جای‌گیری آن‌ها در ذهن، ساده‌تر شود:

  1. پی‌تک ابزاری برای ارتقای پرداخت‌های مالی است و تلاش می‌کند تا سیستم‌های پرداخت سنتی را متحول کند؛

  2. پی‌تک‌ها در تلاش هستند تا اهداف گوناگونی مانند ارتقای امنیت، ساده‌سازی پرداخت و سریع‌تر کردن ارائه خدمات را برای کاربران محیا کنند؛

  3. این مجموعه از خدمت‌ها، با ابزارهای گوناگونی مانند درگاه‌های دیجیتال، کیف پول‌ها و پی‌تک اشیا دنبال می‌شوند.

کمپانی‌های برتر مبتنی بر پی‌تک در دنیا

انکار این مسئله غیرممکن است که مشاهدهٔ الگوهای موفق در یک زمینه به ما کمک می‌کنند تا آن زمینه را بهتر درک کنیم و موفقیت‌های خود را در آن عرصه افزایش دهیم.

در این بخش از مقاله، قصد داریم پنج پی‌تک برجستهٔ جهانی را به‌صورت مختصر معرفی کنیم:

CIRCLE:

این کمپانی در بوستون آمریکا فعالیت خود را آغاز کرده است و این روزها به شهروندان 29 کشور متفاوت خدمات خود را ارائه می‌دهد؛ سرویس اصلی این شرکت با عنوان Pay CIRCLE معروف است.

FLYWIRE:

این شرکت نیز مانند نمونهٔ قبلی در شهر بوستون آمریکا فعالیت خود را آغاز کرده است؛ جالب است بدانید که وظیفهٔ اصلی فلای‌وایر، ارائهٔ پلتفرمی برای تراکنش‌های بین‌المللی است.

این بستر برای اهدافی مانند تجارت بین‌المللی و تحصیلات برون‌مرزی مورداستفاده قرار می‌گیرد.

REMITLY:

دفتر مرکزی این کمپانی در سیاتل آمریکا قرار دارد و حیطهٔ اصلی فعالیت او، در زمینهٔ جابه‌جایی سرمایه و دارایی‌ها به شکل بین‌کشوری است؛ این کمپانی به سبب سرعت بالای انجام خدمات بسیار مشهور است.

AEROPAY:

تشکیلات کمپانی AEROPAY در شیکاگو آمریکا قرار دارد. وظیفهٔ اصلی این کمپانی، ارائهٔ راهکارهایی برای ذخیره اعتبارات تجارت‌ها در کارت‌های بانکی یا حساب‌های بانکی آن‌هاست. جالب است بدانید که این شرکت، برخلاف سایر ارائه‌دهندگان که هزینه‌ای 5 درصدی برای انجام تراکنش‌ها دریافت می‌کنند، از هر تراکنش فقط 1.25 درصد برداشت می‌کند.

DOXO:

DOXO در کشور آمریکا واقع شده است و تخصص او در زمینهٔ ارائهٔ خدماتی برای روش‌های پرداخت مبتنی بر چک است. کاربران از طریق این کمپانی، قادر خواهند بود به 50 هزار نوع صادرکنندهٔ چک اعتباری متفاوت متصل شوند و جابه‌جایی هزینه‌ها را به ساده‌ترین شکل انجام دهند.

آیندهٔ پی‌تک

آیندهٔ پی‌تک‌ها به عوامل گوناگونی از جمله میزان رشد استارتاپ‌های این عرصه بستگی دارد؛ زمانی که می‌خواهیم آیندهٔ این عرصه را در ده سال اخیر تخمین بزنیم، باید این مسئله را در نظر داشته باشیم که رشد پی تک‌ها ارتباط مستقیمی با ظهور استارتاپ‌های جدید می‌تکی و بازهٔ فعالیت آن‌ها دارد.

عامل دیگری که در پیش‌بینی آیندهٔ پی‌تک تأثیرگذار خواهد بود، درنظرگرفتن میزان سرمایهٔ بالقوه‌ای است که ممکن است وارد این عرصه از تکنولوژی شود؛ این سرمایه‌ها، منابع موردنیاز دانشمندان و متخصصان را فراهم خواهند کرد تا تحقیقات خود را با دقت و سرعت بیشتری به‌پیش ببرند و در مجموع، ایده‌های بهتری برای ارتقای پی تک‌ها ارائه دهند.

با همهٔ این تفاسیر، متخصصان باور دارند که تکنولوژی‌های پرداخت در یک دههٔ دیگر تا حدی پیش خواهند رفت که بسیاری از ابزارهای سنتی را از میان برخواهند داشت؛ این تکنولوژی‌ها مطمئناً با پیشرفت ابزارهایی مانند هوش مصنوعی، ربات‌های دیجیتال و اینترنت اشیا به سمت عرصه‌های ناشناخته نیز کشانده خواهند شد.

جمع‌بندی

در ابتدای این مقاله، به معرفی پی‌تک پرداختیم و بیان کردیم که چگونه این عرصه از تکنولوژی مالی، قرار است آیندهٔ پرداخت‌های اعتباری را تغییر دهد؛ در ادامه به معرفی اهداف کلی فناوری‌های پرداخت اشاره کردیم و پس از آن به سراغ معرفی ابزارهای این عرصه برای پیشبرد هدف‌های خود رفتیم. در بخش‌های پایانی نیز، چند کلمه‌ای دربارهٔ کمپانی‌های برتر پرداخت صحبت کردیم و بحث را با ارائهٔ پیش‌بینی‌ای از ده سال آیندهٔ پی‌تک‌ها پایان دادیم.

دیدگاهتان را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *